Dr. Berta Csongor – vadászmester

Dr. Berta Csongor – vadászmester

Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság

“Olajos” trófeamustra

Agancsok és szakértők

A Zala megye szívében gazdálkodó Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság hagyományteremtő szándékkal házi trófeaszemle keretében értékelte az idei szarvasbőgés eddigi eredményeit.

Dr. Szabó Antal elnök köszöntőjében hangsúlyozta a zalai szarvasvadászat jelentőségét, bemutatta azt a rögös utat, amely elvezetett a mai elismerésre méltó sikerekhez. A trófeák gusztálása közben az érdeklődőket dr. Berta Csongor vadászmester tájékoztatta a bikavadászat részletes eredményeiről. Elmondta, hogy a többségükben osztrák vendégvadászok 19 bikát ejtettek el a területen. A bírálat során egy trófeát aranyérmesnek, tizenegyet ezüstérmesnek, ötöt pedig bronzérmesnek minősítettek a szakemberek. A trófeákat szemlélve feltűnő a sokágúság, az ágak rövidülése, a vendégágak gyakorisága. Ez a jelenség pozitívan is értékelhető, hiszen sok vadász keresi a különleges, érdekes agancsokat. Sajnos a szélsőséges időjárás kedvezőtlenül hatott az agancsok súlyára, ami a társaság bevételét is érzékenyen érinti. A rendezvény kedves színfoltja volt annak az ifjú osztrák vadásznak avatása, aki első magyarországi vadászata alkalmával – a mustra reggelén – meglőtte bikáját. A megilletődött nimródot dr. Szabó Antal elnök a vendégek gyűrűjében avatta szarvasvadásszá.

Rosta László

Vadász avatás

Vadász avatás

Végtisztesség

Végtisztesség

Agancsok és szakértők

Agancsok és szakértők

Forrás: http://nimrod.hu/hirek/%E2%80%9Eolajos%E2%80%9D-trofeamustra.html

Szarvasbikák, őzbakok és vaddisznók

csongi1

A Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság 2013-ban ismét igényesen szerkesztett fotókiadványt jelentetett meg vadászati tevékenységéről. Az új kötet bővített kiadása a 2010-ben kibocsátott első képeskönyvnek. Ismét sikerült egyedülállót alkotniuk, mivel a második fotóalbum is az első a tekintetben, hogy vadásztársaság kiadásában még nem jelent meg hasonló publikáció az országban.

Ismét egyedülálló fotókiadvány a Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság tevékenységéről

– A második fotóalbumot egy kis kutatás előzte meg a vadásztársaság múltjában, ugyanis a jogelődök tevékenysége az 50-es évekre vezethető vissza – mondja el érdeklődésünkre dr. Berta Csongor vadászmester, aki civilben Zalaegerszegen fogorvos. – Ennek apropóján készítettük el az új kötetet, hogy emléket állítsunk az elődök eredményeinek, és ezt, mint alapot, átadjunk az utókornak. Miután sokkal korábban fotózással nem dokumentálták a vadászatokat, a legrégebbi, fekete-fehér kép egy elejtett szarvasbikáról 1976-ból származik. A második kiadvány abban is különbözik az elsőtől, hogy ebben a vadásztársaságunk területén terítékre került szarvasbikák és trófeáik mellett az elejtett őzbakokat és vaddisznókat is bemutatjuk 2012-ig. Tartalmazza az addigi legnagyobb, 13,24 kilogrammos trófeát, a szarvasbikát 2010-ben ejtették el. Szintén fotókkal emlékezünk meg az egyéni és társasvadászatokról, a fácán- és a mezeinyúl-hajtásokról is, valamint társaságunk közösségi életéről, sikeres rendezvényeiről és családi napjairól.

kotet-novt

Dr. Szabó Antal társszerkesztővel közel hatszáz képből válogattak ki százötven fotót a kiadványba, melyet Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság címmel kétszáz példányszámban adtak ki. A képeket tagjaik és hivatásos vadászok készítették. A vadásztársaság korábbi tagjait is megajándékoztak a kiadvánnyal, melyet szintén ajándéknak szánnak vendégvadászaiknak is.

A Műhelynyomda a fotókat kiemelendően szép természeti háttérbe helyezte a fotókat, igényes megjelenést kölcsönözve az egyedülálló kötetnek, mely a Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság hírnevét öregbíti, és melyről ismét tudósít a nagy múltú országos vadászlap, a Nimród is.

Read more →