Dr. Berta Csongor – vadászmester

Dr. Berta Csongor – vadászmester

Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság

szarvasbikák

All of the posts under the "szarvasbikák" tag.

Szarvasbikák, őzbakok és vaddisznók

csongi1

A Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság 2013-ban ismét igényesen szerkesztett fotókiadványt jelentetett meg vadászati tevékenységéről. Az új kötet bővített kiadása a 2010-ben kibocsátott első képeskönyvnek. Ismét sikerült egyedülállót alkotniuk, mivel a második fotóalbum is az első a tekintetben, hogy vadásztársaság kiadásában még nem jelent meg hasonló publikáció az országban.

Ismét egyedülálló fotókiadvány a Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság tevékenységéről

– A második fotóalbumot egy kis kutatás előzte meg a vadásztársaság múltjában, ugyanis a jogelődök tevékenysége az 50-es évekre vezethető vissza – mondja el érdeklődésünkre dr. Berta Csongor vadászmester, aki civilben Zalaegerszegen fogorvos. – Ennek apropóján készítettük el az új kötetet, hogy emléket állítsunk az elődök eredményeinek, és ezt, mint alapot, átadjunk az utókornak. Miután sokkal korábban fotózással nem dokumentálták a vadászatokat, a legrégebbi, fekete-fehér kép egy elejtett szarvasbikáról 1976-ból származik. A második kiadvány abban is különbözik az elsőtől, hogy ebben a vadásztársaságunk területén terítékre került szarvasbikák és trófeáik mellett az elejtett őzbakokat és vaddisznókat is bemutatjuk 2012-ig. Tartalmazza az addigi legnagyobb, 13,24 kilogrammos trófeát, a szarvasbikát 2010-ben ejtették el. Szintén fotókkal emlékezünk meg az egyéni és társasvadászatokról, a fácán- és a mezeinyúl-hajtásokról is, valamint társaságunk közösségi életéről, sikeres rendezvényeiről és családi napjairól.

kotet-novt

Dr. Szabó Antal társszerkesztővel közel hatszáz képből válogattak ki százötven fotót a kiadványba, melyet Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság címmel kétszáz példányszámban adtak ki. A képeket tagjaik és hivatásos vadászok készítették. A vadásztársaság korábbi tagjait is megajándékoztak a kiadvánnyal, melyet szintén ajándéknak szánnak vendégvadászaiknak is.

A Műhelynyomda a fotókat kiemelendően szép természeti háttérbe helyezte a fotókat, igényes megjelenést kölcsönözve az egyedülálló kötetnek, mely a Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság hírnevét öregbíti, és melyről ismét tudósít a nagy múltú országos vadászlap, a Nimród is.

Read more →

Szarvasbikák (fotókon)

berta-vadaszkonyyv

berta-vadaszkonyyvEgyedülálló, mondhatni úttörő kiadványt jelentetett meg a Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság. A Szarvasbikák főcímet viselő képeskönyvre az egész ország vadásztársadalma felfigyelt, ugyanis vadásztársaság kiadásában még soha nem látott napvilágot ilyen kötet hazánkban. A jól szerkesztett, igényes megjelenésű harminckét oldalas kiadvány hatvanhat fotót tartalmaz, melyek a vadásztársaság területén elejtett szarvasbikákat mutatják be.

Úttörő kiadvány a Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság gondozásában

– Közel hatszáz fényképből válogatta ki vadásztársaságunk vezetősége azokat a fotókat, melyek kiadványunk gerincét képezik. A vadászkollégák és jómagam készítették ezeket a fotókat 1981 és 2010 között. Minden kép alatt képaláírás található, amely tartalmazza az elejtés évét, a trófea súlyát valamint esetleges érmes helyezést. A legrégebbi fotó 1981-ből származik. Többségük az elejtett szarvasbikákat ábrázolja, de néhány fotón a vadász is megtalálható – mondta el érdeklődésünkre dr. Berta Csongor.

A fogorvos 1990-től tagja a Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaságnak, ahol vadászmesterként tevékenykedik jelenleg. Gyermekeiről készített hasonló képes kiadvány a nagyszülőknek, amikor ötlete támadt, hogy az elejtett szarvasbikák fotóiból egy kötetet lehetne összeállítani. Az elképzelés – miután általa elkészítve próbakötetben is napvilágot látott – kedvező fogadtatásra talált a vadásztársaságnál. Száz példányszámban jelent meg a páratlan fotókötet, melynek kiadása költségét saját bevételeiből fedezte a vadásztársaság.

berta-vadaszkonyvA kötet – melyről Berta Csongor úgy beszél, hogy a lelke is benne van – nemcsak Zalában, hanem az egész országban felhívta magára a figyelmet. – Emlékeink megőrzése szándéka mellett marketingcéllal készítettük el a kötetet. Sikerének nagyon örülünk, ezért már most a folytatáson gondolkodunk. Mivel nagy a keletje, egy második bővebb kiadást tervezünk.

A későbbiekben szeretnénk megjelentetni egy olyan képes kiadványt is, mely a megye egész területén elejtett nagy szarvasbikákat mutatná be. Büszkék vagyunk arra is, hogy Szarvasbikák fotókötetünkről a nagy múltú országos vadászlap, a Nimród is tudósított júniusi számában – mondta dr. Berta Csongor.

Read more →

get_footer() ?>